Collagrafie – lijmen en printen

In 1956 bedacht de Amerikaanse docent en kunstenaar Glen Alps een naam voor een druktechniek die al vaker was gebruikt door andere kunstenaars: collagrafie , een druktechniek waarbij je lijm gebruikt voor de ondergrond.  Het is een techniek om simpel, snel en spelenderwijs je eigen ideeën vorm te geven. En vooral veel afdrukken te maken. 

Dat ga je in deze lessen ook doen! 

Hoe?  

We maken een soort collages met allerlei eenvoudige (afval)materialen zoals dopjes, sliertjes, touw, stukjes stof, wikkels, papiertjes enz. en lijmen die op een harde ondergrond (bijvoorbeeld karton) vast. De collage kan van alles zijn: een landschap, een portret of iets abstracts dat nergens op lijkt.  Als jij het maar mooi vindt.  

We werken met relief, wat je opgeplakt hebt steekt uit, of met inkepingen met een scherpe pen of punt van een potlood op een zachtere ondergrond. Dit laatste noem je intaglio.  

Je mag deze technieken natuurlijk ook samen gebruiken. 

Als alles is vastgelijmd, smeren we alles in met drukinkt of acrylverf. Vervolgens leggen we een natgemaakt stuk papier over het geïnkte oppervlak en rollen daar zachtjes met een roller of onze hand overheen. Daarna halen we het papier langzaam van de ondergrond af en hebben we ons eerste kunstwerk te pakken.  Soms ziet het er precies uit zoals je bedacht hebt, maar vaak ook niet. En juist daarmee kun je spelen en experimenteren! 

Meer of minder inkt/verf gebruiken, andere kleuren, ander papier, een nieuwe collage, een serie maken. Ontdek en verzin het zelf, de mogelijkheden zijn eindeloos! 

Hou je van spelen met het toeval en ben je dol op LIJM en PRINTS? 

Doe mee en ontwikkel je eigen stijl! 


Beschikbaar voor
Tussenbouw
Locatie
School