papier plezier punt 2

schrijven/interviewen/ontwerpen – briefwisseling tussen jonge en oude fashionistas over stijltips en andere belangrijke dingen

In de maanden september t/m november vorig jaar was TSA docent Sandra Stark betrokken bij het project  ‘O Wat Ben Je Mooi!’ in een verpleeghuis in Noord. Een project over hoe mooi je bent, van binnen en van buiten. Sandra maakte samen met de bewoners, vrijwilligers en activiteitenbegeleiders in de workshops Papier Plezier ontwerpen voor papieren kaftans, geïnspireerd op Van Gogh’s en Paul Klee’s schilderijen. De bewoners maakten hun eigen ontwerpen in het klein, maar werkten ook samen aan een grote kaftan. (Iets soortgelijks deed Sandra met ‘Extreme Make Over’ op de Meidoorn.) Half 2021 zullen de bewoners in De Die in een modeshow hun eigen creaties showen. 

Om te zorgen dat kwetsbare ouderen in deze onzekere coronatijd niet vergeten worden en in contact blijven met de buurt, gaat Sandra in maart  met kinderen van de Meidoorn in Oud- West verder met Papier Plezier Punt 2. Zo kunnen jonge fashionistas hun voordeel doen met de schat aan modegeschiedenis en kledingverhalen die kwetsbare ouderen met zich meedragen en maken de kinderen op hun beurt de ouderen blij met hun nieuwsgierigheid naar hun verhalen. 

Hoe?  

1. Per brief: 

– We schrijven brieven aan kwetsbare ouderen in de buurt (mss wonen ze in een verpleeghuis, aanleunwoning, of is het je eigen opa of oma), we stellen onszelf voor met al onze kleding- en stijlkenmerken. Je mag je eigen ontwerpen en tekeningen enz. meesturen. 

– We vragen de bewoners naar hun modeverhalen, kleding, smaken en voorkeuren, kortom hun persoonlijkheid. Heb je te maken met een pionier, stijlicoon of een volger qua fashion

2. Per Modekunst

In afwachting van de antwoorden op onze brieven gaan we: 

– Een of twee kaftans of hoeden, ontworpen voor een opa of oma, in het groot uitvoeren met papier of stof, zodat ze geshowd kunnen worden. Als we de kaftan(s) van papier maken is het van gerecycled materiaal: papieren zakjes die we verwerken tot een groot ontwerp en die we bewerken met verf, inkt, krijt enz. We verzinnen er ook licht, decor en muziekjes bij. 

– met de uitgevoerde ontwerpen maken we een incognito modeshow die we aan de ouderen laten zien met een niet – openbare link. 

Voor wie? 

– Je vindt het leuk om met (oudere) mensen met beperkingen te schrijven over mode! 

– Je bent nieuwsgierig naar hun verhalen!  

– Je maakt graag cadeautjes voor bijzondere mensen in de vorm van prachtige brieven, ontwerpen en tekeningen ! 

– Je bent benieuwd naar hun reactie! 


Door Sandra Stark

Afgelopen jaren leidde Sandra diverse  kinderkoren in Nieuw West,  De Staatsliedenbuurt (buurtinitiatieven) en momenteel in IJburg. Zij doet dit jaar ook mee aan het Kinderkorenfestival van de Nationale Opera.

Sandra is jazz vocalist, theatermaker, performer en maker van kunst- en cultuureducatie. In haar werk en lessen mixt zij improvisatie met structuur, taal met muziek en zijn de fysieke stem en het vocale lichaam het instrument voor interactie.

Juf Sandra is gek op verhalen en poëtische ontmoetingen met grote en kleine mensen. Ze houdt van zingen, dansen en theater maken.


Beschikbaar voor
Tussenbouw
Locatie
School