Boro & quilt, landschappen en familieportretten

In deze lessen laten we ons inspireren door de eeuwenoude boro uit Japan en quilting.

Boro komt van het Japanse woord boro-boro wat hersteld betekent. In Japan was het tot de vorige eeuw voor mensen die weinig geld of materiaal hadden voor het kopen of maken van nieuwe kleding de gewoonte om hun broek, jas, kimono eindeloos te repareren met lapjes stof (katoen of hennep) van oude kleren en deze op een vernuftige manieren aan elkaar te naaien met prachtige hand geborduurde stiksels. Deze stiksels zorgde ervoor dat de laagjes stof goed aan elkaar werden vastgezet en dat je er ook makkelijk in kon bewegen. Quilten is iets uit uiteenlopende culturen. Je gebruikt ook restjes stof van verschillende afmetingen om daar bijvoorbeeld een deken mee te maken. Eenvoudige maar ook heel ingewikkelde patronen of kunstzinnige vormen kunnen ontstaan door al die aan elkaar vast gestikte lapjes. Vaak met prachtige handgemaakte sierstiksels met als versteviging een sterke stof onder alle lapjes waar het stiksel doorheen is genaaid. Wij gaan in deze lessen niet een kimono of deken maken maar wel werken met boro en quilting technieken voor het maken van landschappen (naar beroemde (Japanse) prenten of schilderijen) en familieportretten (denk aan de werken van de Afro Amerikaanse Bisa Butler). Per les maken we eerst een ontwerp voor een landschap (fantasie of naar een voorbeeld of foto) of een familieportret ( die van jezelf – neem een foto mee of fantaseer iets) en bepaal je de kleuren. Daarna kies je uit de verschillende stoffen en knip je ze in laagjes en vormen alsof het verf is en plak je zo op een groot stevig papier of een stuk canvas. Als je wilt borduur je de stukken stof met grote stiksel vast of je tekent de stiksels met verf. Je mag dit ook combineren met geverfde stroken papier die je vastplakt of -borduurt. Uiteindelijk span je je je kunstwerken op een raam als een schilderij of je plakt het stevig vast op een stuk hardboard. Of je hangt je werk op als een rol of tapijt aan de muur. We maken foto’s van ons werk en er is een virtuele of echte expositie bij de laatste les, toegankelijk voor wie jij wilt uitnodigen.


Door Sandra Stark

Afgelopen jaren leidde Sandra diverse  kinderkoren in Nieuw West,  De Staatsliedenbuurt (buurtinitiatieven) en momenteel in IJburg. Zij doet dit jaar ook mee aan het Kinderkorenfestival van de Nationale Opera.

Sandra is jazz vocalist, theatermaker, performer en maker van kunst- en cultuureducatie. In haar werk en lessen mixt zij improvisatie met structuur, taal met muziek en zijn de fysieke stem en het vocale lichaam het instrument voor interactie.

Juf Sandra is gek op verhalen en poëtische ontmoetingen met grote en kleine mensen. Ze houdt van zingen, dansen en theater maken.


Beschikbaar voor
Bovenbouw, Tussenbouw
Locatie
School